Kwart bedrijven kan werk niet aan door personeelstekort (RTL Nieuws)

Bijgewerkt op: 28 nov. 2018

Het aantal bedrijven dat last heeft van een gebrek aan personeel groeit fors. Op dit moment wordt een kwart van de ondernemers belemmerd in hun werk door een tekort aan mensen. In de bouw loopt het zelfs op tot bijna 40 procent.

Het tekort aan personeel is de afgelopen jaren steeds gegroeid. In 2016 gaf minder dan 5 procent van de bedrijven aan last te hebben van een gebrek aan mensen. In het tweede kwartaal van dit jaar was het nog 20 procent, en op dit moment nog 5 procentpunt hoger.


Bron: CBS

Dat blijkt uit de conjunctuurenquête die iedere drie maanden wordt gehouden door CBS, KvK en werkgeversorganisaties. Voor het eerst in tien jaar hebben ondernemers in de bouw het vaakst te maken met een tekort aan arbeidskrachten.


Bouwers belemmerd in bouwen

De bouwactiviteiten worden daardoor belemmerd, zegt 39 procent van de ondernemers in de sector. Dat is een grote stijging, want in het tweede kwartaal had 19 procent van de bouwbedrijven hier last van.


Waar de grote stijging in het laatste kwartaal door komt kunnen ze bij FNV Bouw niet direct verklaren, zegt hoofd bouw Janna Mud. "Maar de bouw heeft ruim tien jaar in een crisis gezeten waarbij honderdduizenden mensen zijn uitgestroomd. Veel van hen zijn ander werk gaan doen en komen niet terug."


Hard uit de crisis

Daarnaast is de vraag naar bouwproductie in de crisisjaren omlaag gegaan. "Die stijgt nu enorm. De bouw komt nu heel hard uit de crisis en merkt dat er onvoldoende mensen zijn voor al het werk dat er is", zegt Mud. Ze benadrukt dat het tekort ook speelt in de horeca-, zorg- en transportsector en dat overal mensen bij moeten.21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven